Tuesday, January 13, 2015

Аутплейсмент: роботодавці вчаться звільняти цивілізовано

Роботодавці вчаться звільняти небажаних або стали непотрібними співробітників цивілізовано. Підшукуючи їм через кадрові агентства нові місця роботи.

Аутплейсмент (від англ. Outplacement - «працевлаштування звільнених») з'явився і став розвиватися в СНД після кризи 1998 р, коли західні компанії згортали діяльність і пропонували співробітникам, які звільняються таку послугу разом з компенсаційним пакетом або замість нього. Підприємства, змушені скорочувати персонал, стали звертатися в кадрові агентства з проханням допомогти працевлаштувати своїх співробітників. Вартість цієї послуги дещо нижче, ніж плата за підбір персоналу, адже аутплейсмент не припускає, що фахівець повинен бути обов'язково влаштований.

У пакет послуг входять консультація психолога, оцінка професійних знань і навичок, аналіз ситуації на ринку праці, підготовка індивідуальних планів з пошуку роботи, забезпечення консультаційної підтримки в режимі on-line, складання професійного резюме та розсилка резюме по прямим роботодавцям і ведучим рекрутинговим агентствам.
Розумна послуга

Аутплейсмент - дійсно дорога і розумна послуга. Якщо Ви хочете звільнити співробітника так, щоб він ніколи не дізнався, що Ви це ініціювали. Ви телефонуєте в компанії head-hunters і ставите їм завдання. Вони «виходять» на цю людину і забирають його у Вас, якщо хто-небудь його забажає. Всі щасливі. Небажаний для Вас співробітник ні про що не здогадується і йде у впевненості, що він супер-пупер ... Дуже дорого. У розмірі кількох зарплат цієї людини або фіксований високий гонорар за фактом успіху або частинами.

«До аутплейсменту частіше вдаються у зв'язку зі скороченням штатів при злитті, закриття або реструктуризації компаній», - зазначає Віра Александрова, керівник напряму «Тестування, оцінка та аудит персоналу» кадрової компанії Анкор. При цьому аутплейсментом, за її досвідом, найчастіше стурбовані західні компанії, що вона пов'язує з особливостями їх корпоративної культури. Сучасний аутплейсмент стосується в основному кваліфікованих кадрів - топ-менеджерів чи менеджерів середньої ланки.
Ціна люб'язності

Вдаючись до аутплейсменту, роботодавці не тільки страхують себе від неприємностей, пов'язаних із звільненнями - наприклад, від пліток, пересудів або навіть судових позовів, які нерідко учиняють звільняються, щоб зіпсувати репутацію своїм колишнім начальникам, але й забезпечують собі лояльність залишилися працівників. Бачачи, як роботодавець піклується про звільнених, решта працівників стануть, як і колись, довіряти своєму начальству і, швидше за все, не будуть зі страху перед звільненням шукати роботу на стороні.

Основна причина вдатися до програм аутплейсмента співробітників - бажання уникнути стресових ситуацій як для працівників, так і для роботодавців. Для перших важливо бути впевненими, що вони після відходу з компанії будуть гарантовано працевлаштовані. Для других важливо зберегти добре ім'я як серед співробітників, що залишилися, так і за стінами компанії (виключити плітки і пересуди). До того ж ця послуга компанії коштує в 5-10 разів дешевше виплати компенсації при звільненні, яка може досягати 4-6 зарплат.

Для компаній аутплейсмент вигідний ще й тому, що їхні колишні співробітники гарантовано не переходять до конкурентів: у 60-70% випадків при аутплейсменту роботодавці обумовлюють умова з рекрутерами не працевлаштувався працівників до своїх конкурентів. До всього іншого, підтримуючи добрі відносини, менеджмент зберігає можливість і надалі вдаватися до допомоги своїх колишніх співробітників - наприклад, в якості консультантів або лобістів. Аутплейсмент дозволяє:

    уникнути соціальних виплат;
    уникнути негативної рекламації;
    сформувати позитивний образ в очах потенційних партнерів.

Аутплейсмент по-нашому

Вітчизняний ринок праці та можливості служб персоналу диктують свої умови для реалізації світлої ідеї аутплейсмента. Наш варіант вищезазначеної процедури більш гуманний і людинолюбний, але при цьому менш однозначний. Він припускає посилену роботу з звільняються співробітником в самих різних областях, за принципом «якщо я не можу заплатити, то хоча б викажу повагу». Даний принцип взагалі корисно використовувати в кризовій для компанії ситуації. Якщо керівник не може вчасно виплатити заробітну плату, то він повинен поділитися інформацією про стан справ. Наприклад, пояснити, чому і де вони «зависли».

Якщо ж керівник уже прийняв рішення про те, що для порятунку бізнесу йому необхідно оптимізувати штат і скоротити співробітників, то він повинен для збереження репутації компанії зробити це максимально коректно.

Фахівці з підбору вважають, що здобувачеві при пошуку роботи необхідно подолати три «бар'єру». Перший бар'єр - бути поміченим в загальному потоці однотипних резюме «конкурентів». Другий бар'єр - сподобатися роботодавцю, тобто в максимально вигідному світлі показати свої професійні й особистісні якості. Третій бар'єр - показати себе в ході випробувального терміну і спрацюватися з колективом.

Аутплейсмент по-нашому допомагає у подоланні перших двох найбільш «критичних» бар'єрів.

Консультант з підбору допоможе кандидату оцінити його перспективи, дасть рекомендацію про напрямки пошуку і прийнятною оплаті, а також складе або допоможе скласти професійне і привабливе «Резюме кандидата» на основі сухих анкетних даних. Те, що роботодавці відкидають 80% кандидатів через невподобаної резюме - факт загальновідомий. Добре складене і своєчасно послане по «своїй» вакансії резюме підвищує шанси пройти перший бар'єр у три-чотири рази.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини topkinozal.com topreferat.com.kz torrent-film.online torgaw.ru torrentino.su torrent-hdfilm.ru tolko-soft.ru touch4games.ru transport.krasnogorsk.online travelson.ru