Wednesday, January 14, 2015

Джерела вакансій: довіряй, але перевіряй

Щодня сотні людей шукають роботу і цього достатньо для того, щоб активізували свою діяльність шахраї, які вміло використовують економічну кризу і зростаючий рівень безробіття у власних корисливих цілях.

Особливо розжитися можна на довірливих здобувачів роботи, жінках, які шукають роботу після тривалого декретної відпустки, і молоді. Чи можна взагалі убезпечити себе від щастя поповнити ряди «безкоштовних співробітників»? Можна, якщо заздалегідь бути попередженим щодо шахрайських схем. Почнемо знайомство:
Схема перша «Ідеальний роботодавець»

Як правило, він прекрасний психолог і дуже добре розуміє, що жінка, якій треба годувати дитину, готова повірити в будь-яку райдужну перспективу. «Троє дітей, а молодшому - півтора року?», - Цікавиться він, і додає: «Не проблема. Ви нас повністю влаштовуєте, про Ваші обов'язки розповім пізніше (дуже заклопотаний). Щодо заробітку - 2,5 тисячі гривень на перший час вистачить? »

Інший варіант цієї ж схеми - приватні оголошення. Ось, наприклад: «Розбагатіти легко і без значних капіталовкладень! Заробіток від $ 2 тисяч на місяць! Контактний телефон ... ... »Кому з нас, питається, завадять такі гроші раз на місяць? Зателефонувавши, здобувач роботи дізнається, що для успішного працевлаштування і не менш успішного виконання посадових обов'язків, потрібно купити пакет «методичних рекомендацій» за чисто номінальну суму - близько 300 гривень. Відправивши гроші, наївний покупець чекає листа з «методичними рекомендаціями». У кращому випадку фірма гарантує публікацію контактного номеру здобувача роботи, який продає таким, як і він сам «геніальну ідею». Проблема в тому, що кожен наступний покупець розраховується за «товар» з власником ідеї, т. Е. З головним шахраєм. У гіршому випадку - довірливий шукач роботи не отримує довгоочікуваних «методичних рекомендацій». Тож як не крути, а гроші не повернеш і не заробиш.
Чому це працює?

Справа в тому, що майже в кожному з нас живе вічна надія на чудо, але вірогідність того, що такі ідеальні роботодавці існують, практично дорівнює нулю, адже ніхто не бажає платити пристойні гроші за просто так.
Як повинно бути?

По-перше, кожен поважаючий себе роботодавець в оголошенні вказує назву підприємства, установи чи організації, контактний телефон, називає конкретну вакантну посаду, і крім рівня заробітку, вказує вимоги до кандидатів на працевлаштування. По-друге, спілкуючись до претендентів роботи, нормальний роботодавець не робить таємницю з місцезнаходження підприємства, галузі, режиму і умов роботи. І, по-третє, ніколи не приймає на роботу заочно, адже прийом на роботу - не особиста послуга, а виробнича необхідність.
Схема друга «Перша зустріч - остання зустріч»

Якщо уважно прочитати привабливі оголошення, можна відразу звернути увагу на те, як суворо регламентоване час для телефонних дзвінків здобувачів роботи. Пояснити цей факт дуже просто: навіть якщо в оголошенні написано «робота в офісі», контактні телефони, як правило, вказані домашні, а от зустріч можуть призначити і в офісі. Здавалося б, а що ж тут такого кримінального? Звичайно, нічого. За винятком ситуації, коли це фірма-одноденка.

Отже, після короткого телефонного спілкування з майбутнім «ідеальним роботодавцем» щасливий здобувач роботи отримує запрошення на співбесіду. Співбесіда - додаткова можливість проявити шахрайські наміри, тому розслаблятися не слід.

Винахідливості шахраїв можна тільки позаздрити. Наприклад, один «представник відомої зарубіжної компанії» запрошував на співбесіду в ресторан тільки тих кандидатів, які мали мобільні телефони. Події розвивалися за законами класичного водевілю: вражений масштабами і можливостями фірми здобувач роботи віддавав «босу», якому терміново потрібно було зателефонувати, свій мобільний телефон. Розв'язка - перед нещасним кандидатом на посаду, крім задачі щодо пошуку роботи, з'явилися ще дві: де взяти гроші, щоб оплатити обід в цьому шикарному ресторані, і як тепер бути без мобільного телефону?

Ще один варіант винахідливості шахраїв: працевлаштування на дому з використанням власної оргтехніки. Її відсутність - також не проблема, оскільки фірма може допомогти придбати весь набір оргтехніки (принтер, факс, ксерокс) за зниженими цінами, а роботу доставлятиме кур'єр фірми. Зрозуміло, що як тільки гроші отримані, ніякий кур'єр нікому нічого не привозить.

І найбільш поширені варіанти цієї схеми - платне заповнення анкет для проведення конкурентного відбору персоналу, передоплата за працевлаштування, професійне навчання або підвищення кваліфікації за рахунок самого кандидата на посаду, а також купівля необхідної для роботи вдома сировини.

Як повинно бути? По-перше, поважаючий себе роботодавець запрошує кандидатів на співбесіду виключно в офіс. По-друге, офіційне працевлаштування на дому неможливе без складання трудових угод і роботодавець за власні кошти організовує необхідні для виконання виробничих завдань умови роботи. І, по-третє, всі операції з підбору та підготовки персоналу здійснюються за рахунок роботодавця. Якщо передбачається професійне навчання, вимагайте укладення відповідних договорів, які гарантують Ваше наступне працевлаштування. Не слід самостійно вкладати кошти в чужу кишеню.
Схема третя «Безкоштовний працівник, або тест не пройдений»

Доручити виконання роботи, а потім проявити незадоволення результатами і залишити здобувача роботи і без оплати виконаної роботи, і власне, без самої роботи - доволі успішний прийом роботодавців-шахраїв.

Особливо вишукано дана схема працює у торгівлі, де робота пов'язана з повною матеріальною відповідальністю працівника. Окремі «дуже розумні» роботодавці самостійно влаштовують щойно прийнятому на випробувальний термін працівнику брак, а потім відпускають без зароблених грошей, ще й додають: «Скажи спасибі, що відпускаю, а то можна і в суд подати, примусити компенсувати і недостачу, і моральний збиток! »Випробувальний термін, якщо не проявити уважність і наполегливість, перетворюється на звичайний обман.

Класика жанру - редагування, набір і переклад текстів, підготовка квартальних фінансових звітів, як випробувальні тестування професійних знань, умінь і звичок.

Як повинно бути? По-перше, перш ніж приступати до роботи, поцікавтеся, чи буде з Вами укладено трудовий договір, якщо ні - наполягайте, а якщо Вам не підуть на зустріч - краще завчасно попрощатися. До речі, в трудовому договорі чітко повинні бути обумовлені наступні моменти: тривалість випробувального терміну, терміни виконання робіт, оплата праці, відповідальність сторін та штрафні санкції, соціальні гарантії. І запам'ятайте, трудові договори ніколи не складаються в усній формі, не пишуться від руки, не підписуються сторонами в одному примірнику, не складаються від імені менеджера з персоналу і обов'язково містять реквізити сторін.

Якщо з Вами поки що нічого такого, про що йшла мова вище, не сталося - вже добре. Будьте уважні, не попадайтеся на гачок шахраїв, будьте розважливі і терплячі, і тоді Ви обов'язково знайдете пристойну роботу.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини topkinozal.com topreferat.com.kz torrent-film.online torgaw.ru torrentino.su torrent-hdfilm.ru tolko-soft.ru touch4games.ru transport.krasnogorsk.online travelson.ru