Saturday, January 10, 2015

Графік відпусток. Практичні питання складання, затвердження, внесення змін і застосування

Законодавством встановлено загальний порядок і строки надання відпусток. Черговість надання відпусток визначається графіками, а порядок надання їх конкретизується внутрішнім нормативним актом.

У правилах уточнюється вид відпустки - щорічну основну відпустку, який суттєво відрізняється від інших, зокрема додаткових щорічних відпусток.
Читачі дізнаються, від чого залежить право на щорічну основну відпустку, які важливі умови слід враховувати, складаючи графік відпусток, і які відомості повинні міститися в ньому. У статті також роз'яснюється, коли допускається вносити зміни в графік відпусток і як його застосовувати.

Загальний порядок і строки надання відпусток встановлені частиною десятою статті 10 Закону України «Про відпустки» від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР (далі - Закон № 504) та пунктом 20 Типових правил внутрішнього трудового розпорядку для робітників і службовців підприємств, установ , організацій, затверджених постановою Державного комітету СРСР по праці та соціальних питань від 20 липня 1984 № 213.

Черговість надання відпусток визначається графіками, що затверджується власником або уповноваженим ним органом і доводиться до відома всіх працівників. Графік повинен бути узгоджений з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом. При складанні графіка враховуються інтереси виробництва, особисті інтереси працівників та можливості для їх відпочинку.

На підприємствах, в установах, організаціях (далі - підприємство), у державних органах та органах місцевого самоврядування порядок надання відпусток повинен бути конкретизований обов'язковим внутрішнім (локальним) нормативним актом - правилами внутрішнього трудового розпорядку (ст. 142 КЗпП України). Цей порядок встановлюється в розділі «Робочий час і його використання» згаданих правил і може бути наступним:

    Працівникам (коротка назва підприємства) надається щорічна основна оплачувана відпустка тривалістю (число) календарних днів (тривалість вказується в залежності від категорії працівників згідно із Законом № 504 та іншим законам України).
    Черговість надання відпусток визначається графіками, що затверджується (посада керівника) за погодженням з профспілковим комітетом (профспілковим представником або іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом) і доводиться до відома всіх працівників.
    Графік складається на кожний календарний рік до 5 січня.
    Графік є обов'язковим для обох сторін трудових відносин.
    Конкретна дата надання щорічної відпустки у межах, установлених графіком, узгоджується між працівником і (орган управління підприємством). Про дату початку відпустки працівник повідомляється письмово не пізніше ніж за два тижні до обумовленого терміну.
    За заявою працівника частина невикористаної відпустки, що перевищує 24 календарних дні, може бути замінена грошовою компенсацією.

За бажанням працівника щорічну відпустку може надаватися частинами, якщо: основна безперервна її частина становитиме не менше 14 календарних днів; існують інші умови (виходячи з того, що законодавством працівнику надається тільки можливість, а не право на поділ відпустки, можуть бути передбачені наступні умови: частина відпустки тривалістю, кратній 7, надається тільки з поважних причин, або частину щорічної відпустки надаватиметься в день, наступний за днем попередньої.

Ці приклади інших умов поділу відпустки не є порушенням прав працівника або норм законодавства про працю. До того ж наявність таких умов виключає порушення вимог Закону № 504 про надання відпусток у календарних днях).

У правилах внутрішнього трудового розпорядку підприємства не випадково конкретизовано вид відпустки «щорічна основна відпустка», оскільки він істотно відрізняється від інших, зокрема від додаткових щорічних відпусток, а саме:

    за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та особливий характер праці;
    окремим категоріям працівників, робота яких пов'язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних, географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров'я;
    працівникам з ненормованим робочим днем (надається без будь-яких додаткових підстав і умов, якщо виконується основна умова: працівник повинен перебувати у трудових відносинах з підприємством, т. е. працювати за трудовим договором).

Право на щорічну основну відпустку не залежить від місця роботи (основне чи за сумісництвом, зокрема на тому ж підприємстві), строку трудового договору (безстроковий, строковий, тимчасовий, сезонний), режиму робочого часу (неповний робочий тиждень, день і т. П .).

Звернути увагу

На щорічну основну відпустку та інші види відпусток не мають права особи, які працюють за договорами цивільно-правового характеру, наприклад, за договорами підряду, надання послуг, авторськими договорами.

Щорічна основна відпустка надається працівникам за відпрацьований робочий рік, який, на відміну від календарного, відраховується з дня укладення трудового договору (ст. 6 Закону № 504).

Відповідно до статті 42 Кримінально-виконавчого кодексу України особам, засудженим до покарання у вигляді виправних робіт, надається відпустка, час якого не зараховується в строк відбування покарання.

Оскільки законодавство про працю не допускає розриву в часі між укладанням трудового договору і початком роботи, формулювання «з дня укладення трудового договору» рівнозначна формулюванні «з дня початку роботи». Тому робочий рік обчислюється з першого дня роботи включно (за табелем обліку робочого часу).

Тривалість щорічної основної відпустки встановлюється залежно від категорії працівників згідно із Законом № 504 та іншим законам України, а не від часу зайнятості працівників в тих чи інших умовах.

Право на щорічну основну відпустку визначається стажем роботи, який обчислюється відповідно до статті 9 Закону № 504.

Відзначимо, що в стаж роботи, що дає право на цю відпустку, не зараховується:

    час частково оплачуваної відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;
    відпустка без збереження заробітної плати по догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку, а якщо дитина хвора на цукровий діабет I типу (інсулінозалежний) - до досягнення дитиною шістнадцятирічного віку.

Складання та затвердження графіка відпусток

На практиці графік надання відпусток складається кадровою службою (відділ кадрів, відділ для роботи з персоналом, посадова особа, на яку покладено обов'язок вести кадрову роботу) зазвичай до 1 січня наступного року. Підставою для його складання є пропозиції керівників структурних підрозділів (вони повинні бути оформлені в порядку, встановленому на підприємстві) з можливими корективами, які вносяться з урахуванням положень Закону № 504. Зокрема, при складанні графіка слід насамперед враховувати інтереси виробництва. Однак не можна нехтувати і особистими інтересами працівників, можливостями для їх відпочинку, а також положеннями статті 10 Закону № 504, яка передбачає, що працівникам певних категорій за їх бажанням щорічні відпустки надаються у зручний для них час.

Такими категоріями працівників, зокрема, є:

    особи віком до вісімнадцяти років;
    інваліди;
    жінки перед відпусткою по вагітності та пологах або після нього;
    жінки, які мають двох і більше дітей віком до п'ятнадцяти років або дитину-інваліда (дитиною відповідно до статті 1 Закону України «Про охорону дитинства» від 26 квітня 2001 року № 2402-III вважається особа віком до вісімнадцяти років включно);
    одинокі матері (батьки), які виховують дитину без батька (матері) (самотньою матір'ю вважається жінка, яка не перебуває у шлюбі і у свідоцтві про народження дитини якої немає запису про батька дитини або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері; вдова; жінка , яка виховує дитину без батька, в тому числі розлучена жінка, яка виховує дитину без батька, хоча і отримує аліменти, а також жінка, що вступила в шлюб, якщо новий чоловік не усиновив її дитину).

Щоб реалізувати своє право на відпустку у зручний час, одинока мати повинна подати такі документи: свідоцтво про народження дитини, довідку органів реєстрації актів цивільного стану про підстави внесення до книги реєстрації народжень відомостей про батька дитини; вдова - свідоцтво про шлюб та свідоцтво про смерть чоловіка; розлучена жінка - свідоцтво про розірвання шлюбу; дружини (чоловіки) військовослужбовців; ветерани праці та особи, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною.

Звернути увагу

Слід також враховувати, що керівникам, педагогічним, науковим, науково-педагогічним працівникам, спеціалістам навчальних закладів щорічні відпустки повної тривалості у перший та наступні робочі роки надаються у період літніх канікул.

З урахуванням специфіки виробництва можливе надання щорічних основних відпусток одночасно групі працівників, наприклад в період зменшення обсягів виробництва, що має бути відображено у графіку.

При складанні графіка надання відпусток важливо забезпечити виконання вимоги статті 10 Закону № 504: «Щорічні основна та додаткові відпустки надаються працівникові з таким розрахунком, щоб вони були використані, як правило, до закінчення робочого року».

Звернути увагу

Забороняється ненадання щорічних відпусток повної тривалості протягом двох років підряд, а також ненадання щорічних відпусток протягом робочого року особам віком до вісімнадцяти років та працівникам, які мають право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами або з особливим характером праці.

Одночасно або окремо від щорічної основної відпустки працівникам за їх заявою можна надавати щорічні додаткові відпустки відповідно до частини другої статті 10 Закону № 504 (зрозуміло, що ці відпустки надаються поза графіком).

Графік надання відпусток складається у довільній формі. Зазвичай він містить такі відомості:

    графа 1 - порядковий номер структурного підрозділу (якщо необхідно) або прізвища працівника (на невеликих підприємствах);
    графа 2 - назва структурного підрозділу;
    графа 3 - прізвище, ім'я, по батькові працівника;
    графа 4 - посада (професія) працівника;
    графа 5 - місяць надання відпустки (у графіку не вказується дата початку відпустки);
    графа 6 - місяць надання відпустки у разі його перенесення;
    графа 7 - підстави перенесення відпустки (номер і дата наказу);
    графа 8 (обов'язкова) - період, за який надається відпустка (робочий рік) (додаток 1).


Графік затверджується керівником підприємства.
Внесення змін у графік відпусток

Після затвердження графіка протягом року допускається вносити в нього зміни, що стосуються встановлення нового терміну надання відпустки у зв'язку з його перенесенням (оформляється наказом керівника підприємства). Ініціатором перенесення відпустки може бути як керівник підприємства, так і працівник. Перенести відпустку з ініціативи керівника можливо тільки в тому випадку, коли надання відпустки за затвердженим графіком може несприятливо позначитися на нормальній роботі підприємства.

Наказ про перенесення відпустки видається, якщо:

    є письмова згода працівника на перенесення відпустки;
    питання про перенесення відпустки узгоджений у встановленому порядку з профспілковим або іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом;
    перенос не є системним;
    частина відпустки тривалістю 24 календарних дні працівник використовує в поточному робочому році.

Щорічна відпустка на вимогу працівника повинна бути перенесена на інший період, якщо:

    керівник підприємства порушив термін письмового повідомлення про час надання відпустки;
    працівнику своєчасно не виплачено заробітну плату за час щорічної відпустки (виплачується не пізніше ніж за три дні до його початку);
    працівник тимчасово непрацездатний на день початку відпустки, що засвідчена у встановленому порядку;
    настає термін відпустки по вагітності та пологах;
    щорічну відпустку збігається з відпусткою у зв'язку з навчанням, виконанням працівником державних або громадських обов'язків, якщо згідно із законодавством він підлягає на цей час звільненню від основної роботи із збереженням заробітної плати.

Звернути увагу

Наведені підстави перенесення відпусток є вичерпними і розширенню не підлягають.

Перенесення відпустки з ініціативи працівника також оформляється наказом.
Застосування графіка відпусток

Відповідно до статті 10 Закону № 504 конкретний період надання щорічної основної відпустки (визначений у графіку або змінений згодом однією зі сторін трудових відносин) узгоджується між керівником підприємства (зазвичай це відбувається на рівні керівника працівника або кадрової служби) і працівником. Кадрова служба зобов'язана письмово попередити працівника про дату початку відпустки не менш ніж за два тижні (згідно ст. 2411 КЗпП строк, обчислюваний тижнями, закінчується у відповідний день тижня, т. Е. Якщо відпустка починається у вівторок, то саме у вівторок працівник повинен отримати повідомлення про початок відпустки, значить, вручити його можна в понеділок).

При цьому перший примірник письмового повідомлення повинен бути вручений працівникові, а другий з його підписом, що засвідчує отримання повідомлення, зберігається в кадровій службі до закінчення відпустки.

Надання щорічних відпусток оформляється наказом керівника підприємства. Скористатися при цьому можна бланком, виготовленим на підприємстві, або типовою формою № П-3 «Наказ (розпорядження) про надання відпустки», затвердженою наказом Міністерства статистики України «Про затвердження типових форм первинної облікової документації зі статистики праці» від 5 грудня 2008 року № 489.


На практиці видаються як індивідуальні, так і зведені (групові) накази, які об'єднують усіх працівників, яким даним наказом надаються відпустки.

Підстави для видання наказу:

    графік відпусток (надання щорічної основної відпустки або його частини, що становить не менше 14 календарних днів);
    заява працівника і графік відпусток (одночасне надання щорічних основної та додаткових відпусток);
    заява працівника (надання щорічної додаткової відпустки).

На підставі наказу (списку) про надання щорічної основної (додаткової) відпустки вносяться відповідні записи до розділу IV «Відпустки» особової картки за формою № П-2, затвердженої наказом Міністерства статистики України «Про затвердження типових форм первинної облікової документації зі статистики праці» від 5 грудня 2008 № 489.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини topkinozal.com topreferat.com.kz torrent-film.online torgaw.ru torrentino.su torrent-hdfilm.ru tolko-soft.ru touch4games.ru transport.krasnogorsk.online travelson.ru