Sunday, January 11, 2015

Сезон вузівської підготовки

«Юрист чи економіст?» - У розпал вступної кампанії питання, куди податися абітурієнту, зовсім не пусте. Ці професії універсальні. Разом з тим, в Україні стабільно зростає попит на професії більш вузьких спеціалізацій.

І бізнес може допомогти сьогоднішнім вузам, щоб знання їх випускників відповідали ринковим вимогам. Особливо значущим і корисним стає взаємодія вищої школи та бізнесу для окремих галузей і підготовки вузькопрофільних фахівців.

Якість навчання в українській вищій школі викликає багато запитань. І не тільки тому, що у нас все погано, - аж ніяк. За деякими спеціальностями вузівська підготовка в Україні, всупереч поширеним стереотипам, має дуже високий рівень. Проте у роботодавців нерідко все ж виникають претензії, наприклад, з приводу того, що сьогоднішні випускники до практичної роботи не готові, вони не представляють реальних завдань, які їх чекають на підприємствах.

В останні роки виникла тенденція - роботодавці хочуть допомогти університетам адаптуватися до вимог ринку праці. Це логічно - від співпраці між вузами та бізнесом виграють усі: роботодавець вибирає найперспективніших молодих фахівців, вузи конкурують щодо якості підготовки.

Вдалий приклад такої співпраці - всеукраїнський Конкурс молодого винороба, що завершився в кінці травня.

Проект був організований Євпаторійський винзавод, Благодійним фондом відродження традицій виноробства ім. Л. С. Голіцина, за підтримки Асоціації «Виноградарі та винороби України», а також Міністерства освіти і науки України.

Конкурс складався з двох етапів, відбіркового та фінального. Під час відбіркового етапу студенти-винороби змагалися у знанні теорії виноробства. На другому етапі перед учасниками конкурсу стояла практичне завдання розробити власний проект, будь то технологія виробництва або рецептура вина. Відповідальності завданням додавало те, що згодом переможці проекту зможуть реалізувати власний проект на практиці - на діючому винзаводі.

Конкурс складався з двох етапів, відбіркового та фінального. Під час відбіркового етапу студенти-винороби змагалися у знанні теорії виноробства. На другому етапі перед учасниками конкурсу стояла практичне завдання розробити власний проект, будь то технологія виробництва або рецептура вина. Відповідальності завданням додавало те, що згодом переможці проекту зможуть реалізувати власний проект на практиці - на діючому винзаводі.

Киянка Тетяна Зінкевич, підопічна Марини Білько, стала переможницею конкурсу. Вона і ще троє учасників-переможців отримають від Благодійного фонду ім. Л. С. Голіцина грошову винагороду і можливість пройти стажування на Євпаторійському винзаводі, лідера виноробного ринку України, а також на підприємстві первинного виноробства «Чорноморська перлина».

Друге місце завоювала Надія Мушлі, студентка Одеської національної академії харчових технологій. Її ідея, проста на перший погляд, підкорила членів журі - технологів-практиків Євпаторійського винзаводу, що мають 40-річний досвід роботи. «Незважаючи на те, що на сьогоднішній день в Україні не існує технічних умов для реалізації запропонованої студенткою ідеї і для її здійснення необхідно буде розробляти нові технічні умови, ця ідея однозначно заслуговує на увагу», - коментує головний технолог-винороб Євпаторійського винзаводу Валентина Слюсаренко.

Разом з тим, завідуюча кафедрою технології виноробства Одеської національної академії харчових технологій, доктор технічних наук Лариса Осипова, куратор Надії Мушлі, повідомила, що розроблену її студенткою технологію можна рекомендувати для впровадження у виробництво, і це цілком під силу її студентці.

Третє місце в конкурсі було присуджено кримчанки Валентині Кашіровой, студентці Кримського агротехнологічного університету (Сімферополь), яка самостійно розробила проект організації виноробного виробництва.

Куратор проекту в сімферопольському університеті, завідувач кафедри виноробства університету, заслужений діяч науки і техніки України, доктор технічних наук, професор Євген Шольц-Куликов не приховував радості від перемоги своєї підопічної. Він також зазначив, що даний конкурс - значний прорив вперед. За його словами, такий проект - це сучасний, правильний підхід до виховання молодих фахівців, коли відбираються найбільш талановиті та здібні студенти і підтримуються матеріально.

Підводячи підсумки проекту, директор Благодійного фонду відродження традицій виноробства ім. Л. С. Голіцина Сергій Сінченко повідомив, що Фонд планує зробити конкурс постійним. На його думку, проект дозволяє студентам поглиблювати свої пізнання в професії, а виробникам - формувати кадровий потенціал, який, зокрема у виноробстві, стрімко старіє. Більш того, такий проект «є фактом все більш виразно виражається соціальної відповідальності виробника, зокрема, Євпаторійського винзаводу», - додав Сінченко.

Виноробство в Україні - важка дитина. Накопичений вікової практичний досвід, сильна наукова й освітня школа, величезний потенціал галузі, і ... постійна загроза для існування - починаючи з горбачовських антиалкогольних кампаній і закінчуючи нинішньою турбулентністю в галузі. До слова, серед підростаючих українських виноробів - абсолютна більшість дівчат. Можливо, це невипадково, адже кому як не молодим жіночим рукам ростити і виховувати «важке дитя»?

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини topkinozal.com topreferat.com.kz torrent-film.online torgaw.ru torrentino.su torrent-hdfilm.ru tolko-soft.ru touch4games.ru transport.krasnogorsk.online travelson.ru