Saturday, January 10, 2015

Співробітники оптом: як збирають «команду під ключ»

Динамічні зміни ринкових умов змушують роботодавців серйозно переглядати штат, іноді залучаючи цілі команди для певних завдань або замінюючи вже діючі, але неефективні.

У зв'язку з цим зростає попит на послугу підбору цілих груп фахівців, які організовані для виконання певних завдань - так званих «команд під ключ».
Суть послуги

Замовник подібної послуги отримує команду, підібрану по кваліфікації, досвіду і компетенцій. При цьому провайдер послуги береться забезпечити сумісність, взаємодоповнюваність учасників набираемой команди - автономного проекту, управлінського ядра, департаменту.

В ідеалі, провайдер бере на себе зобов'язання здійснити всі необхідні процедури, які забезпечать злагоджені дії членів команди на перших етапах їх вливання до складу організації. А також зобов'язання по «оптимальному встраиванию» в уже існуючий соціальний організм (штат компанії) нової команди.
Сфера застосування

Послуга «команда під ключ» може бути затребувана в декількох типових ситуаціях, зазначає менеджер психологічної служби «Анкор СВ», компанії «Executive Search» Алла Коняєва:

    Замовник (власник та / або керівник компанії, підрозділу) локалізована далеко від місця формування команди і змушений передати це право провайдеру, який знає регіональну специфіку, особливості ринку праці.
    Замовник розчарований в результатах власних аналогічних спроб і хоче передати цю задачу професіоналам, які спеціалізуються на формуванні команд.
    Замовник хоче зрозуміти процеси та процедури формування команд і, роблячи замовлення, фактично недорого купує технологію та досвід для екстраполяції.
    Замовник любить апробувати новинки управління і «команда під ключ» здалася йому нової і привабливою послугою.
    Замовник організовує диверсифікаційний проект, для якого всередині організації немає експертів, здатних обгрунтовано ухвалювати кадрові рішення при наборі проектної команди.
    Внутрішній об'єм робіт замовника настільки великий, що для нього більш рентабельно не відволікати власні ресурси за наймом і спрацьовування команди, а віддавати на аутсорсинг.
    Замовник хоче абсолютно нового бачення і підходів до ведення бізнесу. І тому починає зі зміни фільтра на "вході" нових співробітників, виносячи його за межі своєї організації.

Галузі для впровадження даної послуги можуть бути абсолютно будь-якими, підкреслює експерт. «Але, звичайно ж, більш чутливі до даної послуги ті галузі, де потрібна робота команди, об'єднаної єдиною метою, результат досягається за рахунок додавання індивідуальних зусиль кожного члена команди, досягнення результату має чітко намічені проміжні та кінцеві терміни», - уточнює А.Коняева .

На думку керівника рекрутингової компанії «Форсаж» Олени Грищук, попит на послугу «команда під ключ» в першу чергу пов'язаний з тим, що роботодавець більше не готовий довго чекати поліпшень в роботі своїх співробітників. «Криза навчила багатьох приймати кардинальні рішення про зміну всієї команди в разі її низької ефективності. І такі рішення сьогодні приймаються досить часто і швидко. Тим більше, що ринок праці дозволяє зараз знайти гідну заміну за не дуже великі гроші », - зазначає експерт.

За її словами, продуктивність знову сформованих команд часто вище раніше існуючих в компанії. Коли люди приходять в проект на етапі стартапу або нового етапу бізнесу, вони все натхнені загальною ідеєю, під яку готові максимально продуктивно працювати. При цьому роботодавцю не доводиться особливо вникати в питання адаптації нових співробітників до вже сформованому старому колективу. Також забирається негатив з боку старих працівників організації, які можуть чинити опір змінам.
Терміни і розцінки

Якщо виходити з того, що найбільш ефективні команди з 4-8 чоловік, то терміни їх підбору залежать від можливостей провайдера (скільки людина бере участь у наймі, чи є потенційні здобувачі даних вакансій), розповідає А.Коняева.

Загалом, при складних обставинах (наприклад, всіх фахівців потрібно шукати на зовнішньому ринку), рекрутингова команда з 3-х людина може впоратися з цим завданням за 3-4 тижні. Ще 2-4 тижні піде на все доводочниє процедури по «спрацьовуванню» команди. Таким чином, в подібний проект можна закладати термін в 2 місяці. Більш короткі терміни змусять чимось жертвувати. В ідеальному випадку, коли команда вже готова, можна вкластися в 1 місяць.

Що ж стосується розцінок, то, за словами представників ринку, ціна команди визначається індивідуально - за складністю та загальної вартості проекту, а не за кількістю найманих працівників.
Переваги та недоліки «командного» найму

Серед переваг послуги «команда під ключ» О. Грищук зазначає такі:

    За допомогою рекрутингової компанії можна оперативно і одночасно підібрати більшу кількість співробітників. Агентство здатне виконати це завдання, економлячи тимчасовою, людський і емоційний ресурс організації - замовник позбавляє себе від перегляду величезної кількості претендентів.
    Для відбору кандидатів будуть використовуватися бази даних агентства, які як правило ширше, ніж власні бази окремих компаній - замовників послуги.
    Рекрутери забезпечують підтримку та супровід відібраної команди, відстежують адаптаційні процеси і результати. Також вони можуть порекомендувати програми оцінки, розвитку та навчання співробітників компанії.

Крім того, додає фахівець, професійні рекрутери, як правило, виступають ще й консультантами з питань HR. Вони можуть дати незалежні рекомендації та поради. Найчастіше нові ідеї і погляд з боку допомагають роботодавцю швидко покращити стан справ у компанії.

Разом з тим, уточнює А.Коняева, готова команда може мати і негативні сторони:

    Команда може недооцінювати критичність ситуації і складність майбутніх завдань в компанії.
    Команда може переоцінювати свої власні можливості, неправильно використовувати ресурси.
    Якщо команда згуртована, вона може бути менш чутлива до можливості власних помилок, виносити назовні причини невдач у проекті, використовувати непродуктивні соціальні стереотипи (на кшталт поділу на «ми і вони»).

Взагалі феномени, властиві малій групі, цілком поширюються і на групу більш високого рівня розвитку, яку прийнято називати командою, розповідає фахівець. «Тому провайдер, який виконує подібний проект, повинен мати в контракті право і обов'язок на проведення періодичних соціально-психологічних процедур щодо оптимізації та підтримання в робочому стані команди, яку він вводить в компанію клієнта», - вважає А.Коняева.
Команда - власними силами

Для формування «команди під ключ» можна також використовувати внутрішній ресурс компанії - HR-службу, розповідає провідний спеціаліст з пошуку та підбору персоналу ТОВ «Інформаційно-аналітичний центр" ЛІГА "» Ірина Шкаровська.

«Якщо в компанії немає рекрутера або він в однині і на даний період часу у нього велике завантаження по вакансіях, то, відповідно, зростає ризик, що він може не встигнути в терміни і якісно знайти необхідних людей. У цьому випадку компанія може звернутися до агентства, якщо звичайно є бюджет на ці послуги », - зазначає HR-фахівець.

За її словами, багато чого також залежить і від того, команду для вирішення яких завдань потрібно знайти. Приміром, компанії потрібно в короткі терміни знайти десяток розробників дефіцитних технологій для роботи з закордонними замовниками: тут можна залучити агентство або працювати паралельно з ним. Зовнішнього провайдера також можна залучити в ситуації, коли компанія планує запустити новий напрямок діяльності і небажано, щоб інформація про пошук людей була у відкритих джерелах і про неї знали конкуренти.

«А якщо в компанії є кілька рекрутерів і є професіонали, які справлялися з цим завданням, то, звичайно, агентство можна і не залучати, а якісно і в строки набрати команду співробітників внутрішніми силами», - вважає експерт.

При цьому, на думку І.Шкаровской, використання внутрішнього ресурсу для формування "команди під ключ" вельми вигідно для компанії з цілого ряду причин:

    HR-фахівець, який працює всередині компанії, набагато краще знає специфіку бізнесу, напрямки діяльності, особливості внутрішніх замовників, з якими працює, а також «підводні камені», які можуть з'явитися;
    економія бюджету на послуги рекрутингових агентств;
    рекрутингової агенції компанія-замовник не завжди відкриє всю інформацію про проект, так як частина цієї інформації є комерційною, тобто закритою для зовнішнього ринку.

Крім того, при формуванні команди «під ключ» важливо не тільки якісно виконати роботу (знайти відповідних за компетенціями фахівців на різні ролі в проекті). Слід звернути увагу і на часовий чинник, тобто, щоб кожен член команди виходив у запланований період проекту.

No comments:

Post a Comment

Женские бюстгальтеры размер стиль чашки Женские ботинки женская обувь высота каблука Женская обувь на каблуках Женские блейзеры и костюмы мода стиль ландшафтний дизайн дерева рослини сад харчування, дієти салат сік сніданок маркетинг ідея товар споживач сільське господарство вирощування тварини корми Краса і здоров'я волосся обличчя шкіра маркетинг клієнт компанії послуги реклама дієти рецепт салат харчування Краса і здоров'я волосся обличчя харчування створення сайту просування управління хостинг створення сайтів інтернет компанії створення сайтів інтернет сайт пам'ятки замок музей палац дачне господарство гриби насіння плоди Будівництво будинків котеджів проекти Охорона безпека ворота двері велотехника велосипед колеса покришки рами Ремонт та облаштування дизайн приміщення Інтернет-маркетинг бізнес сайт любовь к Парижу, отдых в Париже садова техніка газонокосарки мотоблок обладнання персонал резюме робота резюме робота роботодавець Любовь и семья працевлаштування досвід співбесіди Блог о женщинах и мужчинах Меблі та інтер'єр бізнес гроші фінанси автомобіль авто запчастини машини topkinozal.com topreferat.com.kz torrent-film.online torgaw.ru torrentino.su torrent-hdfilm.ru tolko-soft.ru touch4games.ru transport.krasnogorsk.online travelson.ru